top of page
4846-20210204151522124592.jpeg
Nopro_kun-hos_mobelringen.png

Våre egne favoritter

Vi er fire møbelprodusenter på Vestlandet – Kleppe, Brunstad, Stordal og Wonderland – som har samlet oss under paraplyen Norskprodusert hos Møbelringen, der de viderefører en stolt, norsk møbeltradisjon. Til sammen har de produsert møbler skreddersydd for norske forhold i 314 år. 

 

Her er fortellingen om våre egne favorittmøbler.

Den stolte norske møbeltradisjonen

Møbeltradisjonen i Norge har vokst fram med produsenter som hovedsakelig jobbet med andre ting – jordbruk i innlandet, fiske ved kysten, og lagde verktøy, båter og andre ting de trengte i sitt liv og virke – mens de samtidig ble stadig dyktigere til å lage møbler. Naturen, materialene, verktøyene og de norske forholdene har formet møbelproduksjonen vår i århundrer.

Denne tradisjonen har blitt nedarvet og videreutviklet gjennom flere generasjoner, og holdes nå i live av de stolte møbelprodusentene bak Norskprodusert, som kun er tilgjengelig hos Møbelringen. 

Stordal-møbel-historie.jpg

Gunnar Stavseng i fremste rekke med snikkarbukse og stripet genser

Én av dem som har holdt på lengst er Gunnar Stavseng i Stordal. Han sier selv at han er «født i spondungen»:

"Maskiner, lukt og lyd fra fabrikken i første etasje, trakk opp i andre etasje der vi bodde. Jeg fikk det inn med morsmelka. Jeg startet da jeg var åtte–ni år gammel, og var i fulltid fra jeg var konfirmert. Siden den gang har jeg alltid jobbet i Stordal".

- Gunnar Stavseng

Norskprodusert Stordal Sandefjord.jpg

Sandefjord modulsofa og runde hvilestol, produsert på Sunnmøre av Stordal

Sandefjord modulsofa - en bestselger fra Stordal

Silje Sandøy Grønning er produktutvikler i Stordal. Sammen med Stavseng og designteamet deres utviklet de Stordals bestselger hos Møbelringen – modulsofaen Sandefjord. Den ble til etter at det erfarne teamet i samarbeid med Møbelringen fikk ideen om å lage en modulsofa spesielt tilpasset norske hjem.

Norskprodusert-Stordal-Stordal Møbler Sa

– Poenget er at alle skal kunne sitte hjemme og designe sin egen sofa og møblere sin egen stue etter egne mål. Du kan også velge farger, stoff, mål og tilbehør som passer hjemme hos deg. Grunnideen er et modulsystem du selv kan bygge etter både dine mål og din stil – så enkelt som mulig, forklarer Silje og Gunnar fra Stordal.

Stordal sandefjord Modulsofa og Fjørå stoler

Håndverket ligger i blodet

Helge Taraldsen i Brunstad kommer også fra en håndverkerfamilie, og ble hektet etter han som liten gutt fikk et lite snekkerverksted, en høvelbenk og litt verktøy av bestefaren sin. Etter yrkesskole og kunst- og håndverksutdanning, fikk han drømmejobben på Brunstad.

– I Brunstad er det alltid kombinasjonen design og håndverk som står sterkest. Det begynner med en idé, går via blyant og skisseblokk, designmøter og bygging av prototype før møblene endelig ser dagens lys, sier Helge.

Norskproduserts-beste-m_bler-bella-skiss

– Jeg er veldig glad for at jeg både får jobbe med designet – og med selve utformingen av prototypene så møbelet kommer til live mellom hendene mine.

Norskprodusert-Brunstad-Delta-Adventure_

Helge oppgir Brunstad Delta som sin personlige favoritt

Det var også slik det foregikk da Taraldsen og samarbeidspartneren Arild Alnes designet Brunstads bestselger – hvilestolen Delta. Den ble kåret til årets stol av Bonytt sine lesere i år 2000, og kommer nå i flere forskjellige varianter som selger som varmt hvetebrød hos Møbelringen. Men i starten gikk det trått, sier Taraldsen:

– Da vi lagde den var den ganske utradisjonell, visuelt sett. Dette var i perioden da alle stoler sto på sokkel og var store og ruvende – og så kom vi trekkende med en liten stol med stramme linjer på fire bein. Det første året solgte vi bare syv-åtte stoler, men i 1999 tok det skikkelig av, og nå er Delta Brunstads mest populære møbel, forteller Taraldsen stolt.

Kunst og håndverk hånd i hånd

Flere av Norskproduserts produktutviklere og designere trekker frem denne todelingen som det viktigste i godt møbeldesign: Møtet mellom kunst og håndverk, pragmatikk og estetikk, blyant og sveiseapparat.

Bjørn Lingener flyttet til Hardanger og Kleppe møbelfabrikk for rundt 20 år siden. Her er det nyskapning som driver ham – kreative og praktiske utfordringer, som munner ut i funksjonelle og estetiske løsninger.

– Jeg liker kombinasjonen av det kunstneriske og praktiske. Ordet brukskunst er jo et litt gammeldags ord for produktdesign, men uttrykket beskriver godt det jeg setter så stor pris på. Forbindelsen av det estetiske med de viktige daglige bruksegenskapene, forteller Lingener.

Norskproduserts-beste-m_bler-Choice1280x

Lingeners sans for det praktiske og det estetiske kommer da også til uttrykk i og med Kleppe-bestselgeren Choice. Et minimalistisk og stilrent sofabord som også har åpenbare praktiske fordeler.

Lingener er ikke i tvil om hvorfor Choice slo så godt an hos nordmenn – et kvalitetsbevisst folk: Det er kvaliteten. Den minimalistiske stilen, den gode høyden – og muligheten til å forstørre bordet ved behov. Det er estetisk og praktisk kvalitet hånd i hånd

Kleppe Pan 2.jpg

De beste møblene gir deg både følelser og funksjon

Norskprodusert-produsentene er samstemte i hva som er viktig for dem når de lager møbler. Lars Stenerud, som er administrerende direktør i Wonderland, er enig i verdiene de andre forteller om, og utdyper:

– Møbler er en viktig del av våre liv. Sengen bestemmer hvordan natten blir, stoler, bord og andre møbler fyller hver sin funksjon i dagliglivene våre. Men gode møbler oppfyller mer enn bare den fysiske og praktiske funksjonen. For eksempel gir en god seng deg følelsesmessig ro, samtidig som den gir deg fysisk hvile. Følelser og funksjon, altså, sier Stenerud.

Norskproduserts-beste-m_bler-Wonderland-

Wonderland-fabrikken er verdens mest avanserte sengefabrikk, sier Lars Stenerud, administrerende direktør i Wonderland.

Til drømmeland med Wonderland Windsor

Wonderland-fabrikken er verdens mest avanserte sengefabrikk – uten at det betyr at alt er automatisert. Robotene de bruker er ingenting uten menneskene som jobber med dem. Sammen lager de noen av verdens beste senger, og den absolutte bestselgeren hos Møbelringen heter Windsor.

Norskprodusert-Wonderland-Wonderland 119

– Windsor er utviklet i en tradisjon av Wonderland-senger der design, funksjon og varighet står sterkt. Håndverk og moderne produksjonsmetoder går hånd i hånd for å skape en seng som møter behovene til de aller fleste. Windsor gir god komfort, har god kvalitet og lang levetid – alt sammen til en god pris, sier Stenerud.

bottom of page